400 Banen weg bij ABN Amro door fikse winstdaling

17 mei 2013 |

In het eerste kwartaal van 2013 is de winst van ABN Amro met 17 procent gedaald ten opzichte van het eerste kwartaal van 2012. Hierdoor is de winst uitgekomen op 415 miljoen euro, aldus de genationaliseerde bank.

Door enkele fikse meevallers op onder meer de verkoop van Griekse staatsobligaties is de winst nog enigszins stabiel gebleven. Zonder deze meevallers zou de winst namelijk nog verder zijn gedaald tot 290 miljoen euro.

Het positieve nieuws is echter wel dat het resultaat aanzienlijk hoger was dan het laatste kwartaal van 2012. Toen werd er nog een verlies geleden van 38 miljoen euro.

Voor de overige kwartalen van het huidige kalenderjaar verwacht ABN Amro ook niet veel goeds. Door de steeds verder stijgende werkloosheid en het feit dat er voor 2013 in Nederland nog steeds geen economische groei te verwachten is, blijft ABN Amro terughouden voor wat betreft de verwachtingen.

Met name de afdeling voor de complexere producten had het zwaar. Daar liep de winst dan ook fors terug. De zogeheten merchant bank maakte hier vorig jaar nog 140 miljoen euro winst, terwijl het dit jaar nog maar 9 miljoen euro was. De tak voor de consumenten en voor de vermogende particulieren deed het daarentegen nog wel goed dit kwartaal.

Doordat ABN Amro de Griekse bedrijfsleningen verkocht en de overige Griekse leningen voor een hogere waarde in de boeken kon zetten hadden ze nog wel een financiële meevaller van 297 miljoen euro. Vanwege de slechte economische situatie hebben de hiervoor in Nederland echter wel behoorlijk hogere voorzieningen moeten nemen. Vooral vanwege de hogere risico’s op hypotheken en leningen een het MKB zet de bank het geld opzij.

ABN Amro is genoodzaakt in totaal 400 van de 6.000 banen te schrappen bij de zakenbank. Ze proberen deze mensen intern te herplaatsen, maar toch sluiten ze gedwongen ontslagen niet uit.

Terug naar overzicht