Met kerst de hort op? Dit zijn de goedkoopste Europese landen

3 december 2018 |

De goedkoopste Europese landen

Low-budget kerstinkopen doen over de grens.

Tekst: Marieke van Willigen

Zin om voor weinig geld een lang weekend weg te gaan of voor een prikkie Kerst- en Sinterklaasinkopen doen? Pak de auto en rijdt naar een goedkoop Europese land. Hieronder een overzicht waar je het beste naar toe kunt toeren. Nederland zelf is qua prijsniveau een goede middenmoter in Europa.

Hoe verder naar het Oosten, hoe goedkoper. Duitsland is al minder duur dan Nederland. Grensbewoners weten dat. Drank en genotsmiddelen kosten minder in Duitsland, maar vooral in de drogist kun je er je slag slaan. Een haarverf, shampoo of een potje pillen zijn soms drie a vier keer zo goedkoop als in Nederland, bovendien hebben  Duitse drogisterijen vaak nieuwere producten dan hier. Ook de restaurantprijs is gemiddeld 15% goedkoper dan in Nederland, terwijl de kwaliteit van wat er op je bord ligt beter is. De inrichting van veel Duitse restaurants is vaak weer minder creatief, dat wel.

Hoe verder je naar Oostelijke richting rijdt, hoe goedkoper het wordt. En flink ook. Bulgarije en Macedonië zijn het goedkoopste. Kleding, uit eten, alcohol, vervoer, alles kost er een habbekrats. Ook Tjechië is niet duur, hoewel men in het centrum van Praag de prijzen enigszins heeft aangepast op de toeristen. Het allergoedkoopste is Oekraïne, maar dat is wel een eindje toeren met ruim 2000 kilometer vanaf hier.

Nederland zelf staat nummer 20 op de wereldranglijst van ‘duurste landen’,  en in Europa op nummer elf. De allerduurste landen zijn Noorwegen en Zwitserland, en ook in Denemarken betaal je meer dan hier. In Zwitserland zijn de prijzen zo’n 54% procent hoger dan in Nederland. Voor een biertje tik je omgerekend al gauw acht euro af.

En Zuid-Europa? In Frankrijk en België zijn de prijzen vergelijkbaar met Nederland, Zuidelijker wordt het goedkoper. Hotels kostten vroeger in Zuid – Europa stukken minder dan in Nederland, maar de hotelprijzen beginnen de laatste jaren in Noord en Zuid naar elkaar toe te kruipen, de prijs van een Zuid-Europese overnachting wordt hoger. Zo cheap als in Oost-Europa wordt het sowieso niet in Zuid Europa.  Italië is ongeveer even duur als Nederland.

En de benzineprijzen? Die zijn in Nederland, op Noorwegen na, zo’n beetje het hoogste van heel Europa, dus tanken over de grens is per definitie gunstig. Alleen de dieselprijs wil in Nederland nog wel eens gunstig uitvallen in vergelijking tot de buren en verder. Maar zelfs in de Zwitserse bergen kun je  beter tanken dan hier.

 

Top 5 goedkoopste Europese landen, tot rond de 2000 kilometer vanaf Nederland:

  1. Oekraïne
  2. Moldava
  3. Macedonië
  4. Belarus
  5. Albanië

Top 5 duurste Europese landen

  1. Zwitserland
  2. Ijsland
  3. Noorwegen
  4. Denemarken
  5. Luxemburg

 

Bronnen: numbeo, CBS, CPI, NOS, Nu,nl, brandstofprijzen.info, grensgangers.nl, BC.nl

Terug naar overzicht