Aandelen zullen pas groeien in 2015

13 december 2013 |

Volgens analisten bij Theodoor Gilissen Jacoline Overdevest en Tom Muller, zijn in het jaar 2013 zijn de aandelenkoersen flink opgelopen. Er zal de komende periode hierdoor ook weinig tot geen ruimte zijn voor groei. Over 2 jaar, in 2015, zullen de rendementen weer omhoog kunnen klimmen. Volgens Jacoline Overdevest zijn de positieve resultaten van 2013 gedreven door een klein economisch herstel. Niet alleen het herstel heeft hieraan meegewerkt, maar ook zeker de lage rente. Andere opties voor het beleggen in aandelen zijn er niet echt. Je geld sparen werpt niet echt zijn vruchten af en de stijgende rente op obligatiemarkt werkt ook niet echt mee.

Ook waren er veel bedrijven die grote kostenbesparingen uitvoerden waardoor er meer winst gedraaid werd. Tom Muller legt uit dat deze bedrijven hier komend jaar veel succes uit gaan halen. Afgelopen jaar waren er nog veel kosten die gemaakt moesten worden, bijvoorbeeld door de vele ontslagen. Aankomend jaar, 2014, is dit al gebeurt en kan de focus gelegd worden op winst. Ook zijn de prijzen van grondstoffen laag en tevens de lonen.

Niet alleen in Europa zijn er positieve resultaten, ook in de VS en de emerging markets zullen de resultaten in 2014 positief zijn. Er valt nog heel wat omzetgroei te behalen. Jacoline Overdevest denkt dat dit om en nabij gelijk zal lopen met de economische groei. Voor de emerging markets verwacht Overdevest een groei van ongeveer 5%, voor de Verenigde Staten verwacht Overdevest ongeveer 2,5%.

2014 wordt een rustig jaar, in 2015 zal er weer ruimte komen voor koersstijgingen. Beleggers moeten zich niet inzetten op grote risico’s, aldus Muller en Overdevest.

Terug naar overzicht