AEX daalt diep in het rood

21 februari 2013 |

De AEX staat vandaag diep in het rood, naast al het slechte binnenlandse nieuws kwam ook de twijfel naar buiten of de Amerikaanse centrale bank eerder zal stoppen met het stimuleringsfonds dan verwacht. Dit had niet alleen een desastreus effect op de Nederlandse AEX beurs, maar ook de beurzen in Parijs, Londen en Berlijn staan meer dan 1 procent in de min.

De Nederlandse AEX daalt echter nog harder, aangezien er ook tegenvallende werkloosheid cijfers, negatieve huizenmarkt cijfers en teleurstellende cijfers over het consumenten vertrouwen naar buiten kwamen. Op het laagste punt vandaag had de AEX een verlies van 2,3 procent op 336 punten, de hele dag schommelt het verlies al rond de 2 procent en de verwachting is dat dit de komende dagen nog wel verder kan dalen.

Het consumenten vertrouwen is op historisch dieptepunt beland en ten opzichte van de vorige meting met 9 punten gedaald tot -44. De consumenten zijn vooral erg pessimistisch over de aanhoudende crisis en men begint zich echt zorgen te maken. Het consumenten vertrouwen staat nu op het laagste punt sinds april 1986.

Ook de alsmaar stijgende werkloosheid doet de AEX geen goed. Afgelopen maand zat 7,5 procent van de beroepsbevolking werkloos thuis, onder de jongeren is dit nog meer namelijk 15 procent. Ten opzichte van de vorige meting in december 2012 is het werkloosheid cijfer van 7,2 naar 7,5 procent gestegen en is de jongeren werkloosheid met 2 procent gestegen (van 13 naar 15 procent). In absolute cijfers heeft Nederland nog nooit zoveel werklozen gehad; namelijk 592.000 werklozen.

Daarnaast stelt ook de huizenmarkt de AEX teleur, aangezien de gemiddelde verkoopprijs van een woning in een jaar tijd met 9,6 procent daalde. Dit is sinds het bijhouden van de gemiddelde woning verkoopprijs in 1980 nog nooit eerder voorgekomen. Tevens werd vandaag bekend gemaakt dat het aantal executieverkopen van huizen licht is gedaald ten opzicht van vorig jaar, maar het aantal verplichte verkopen door hypotheekverstrekkers omdat huishoudens hun hypotheek niet meer kun betalen is met maar liefst 183 procent gestegen tussen 2008 en 2011. De verwachting van de Nederlandse Vereniging van Banken is dat dit over 2012 met nog eens 17% stijgt tot een totaal van 4500 huizen.

Terug naar overzicht