AFM heeft vraagtekens bij Heineken

2 januari 2014 |

De AFM (Autoriteit Financiële Markten, de Nederlandse gedragstoezichthouder) heeft zo zijn vragen bij de aankopen van aandelen die Heineken Holding laatst gedaan heeft, dit werd namelijk pas laat gemeld. De aandelen werden gekocht door Charlene de Carvalho-Heineken, grootaandeelhouder. Dit werd bevestigd door een woordvoerder op donderdag 2 januari jl.

Afgelopen dinsdag heeft de AFM een partij aankopen gemeld, die gedaan waren door De Carvalho, deze liepen terug tot september. Normaal gesproken moeten deze meldingen zo snel mogelijk worden gedaan door de betrokken partij. De meldingen werden pas aan het einde van december ontvangen door de toezichthouder.

Een woordvoerder van de AFM stelt dat dit vragen oproept. Deze vragen zullen zij natuurlijk aan Heineken gaan stellen. Het is erg belangrijk dat beleggers weten welke transacties er zijn die bestuurders in hun eigen aandelen doen. Dit is een fundamenteel belang voor de transparantie voor de aandelenmarkt.
Dit voorval kan leiden tot een nader onderzoek, ook dit kan uitlopen op mogelijke sancties. De woordvoerder wilde hier nog niet over spreken. Hij vertelde dat eerst de feiten op een rij gezet moeten worden.

Eind augustus gaf de familie Heineken al aan dat ze misschien de Heineken Holding uit zouden willen breiden. Dit wilden zij doen door middel van aandelen te kopen in de Heineken Holding ter waarde van 100 miljoen euro. Zij hadden op dat moment ongeveer 51% van de aandelen in bezit. Investeringsmaatschappij L’Arche Green had in die periode iets meer dan de helft van de aandelen van Heineken N.V.

Terug naar overzicht