Beleggen in grondstoffen

Beleggen of speculeren in grondstoffen is populair. In moeilijke economische tijden doen grondstoffen het meestal beter dan aandelen of afgeleiden daarvan. Grondstoffen als goud, zilver, katoen, olie, graan e.d., kunnen tegenwoordig ook door particulieren verhandeld worden.

De meest gebruikte methode om te handelen in grondstoffen is de aankoop of verkoop van een future contract. Dit contract geeft dan het recht om op een bepaalde tijd het product fysiek te leveren of geleverd te krijgen. Door beleggers en speculanten wordt voor het verlopen van deze future daarom ook meestal het contract weer gesloten door het te verkopen of terug te kopen.

Future contracten

Future contracten bevatten meestal behoorlijke aantallen. Zo is een contract olie 1000 vaten en daarbij gelijk aan een waarde van bijna 100.000 dollar. Voor de meeste kleine beleggers een te grote aankoop. Om ook de kleine particuliere beleggers mee te kunnen laten doen in die grondstoffenmarkt, zijn er een aantal future afgeleide producten op de markt. Hierbij koopt of verkoopt de belegger een klein stukje van de future.

De meest bekende vormen van deze producten zijn de sprinters, turbo’s e.d., die via de meeste banken aangeboden worden. Het voordeel van deze producten is dat er een hefboomwerking in zit. Het product volgt de koers van de onderliggende waarde, maar heeft daar een vermenigvuldigingsfactor in zitten. Er wordt dus een groot deel van de onderliggende waarde door de bank gefinancierd. Er zit een groot nadeel aan deze producten omdat men twee verschillende kosten dient te betalen voor de handel in dit product. Als eerste moet men transactiekosten betalen aan de broker voor het maken van de transactie. De tweede kostenpost is de spreiding tussen de bied- en laatkoersen die de aanbiedende bank creëert voor haar stukje profit op de te openen positie.

Zelf handelen in grondstoffen

grondstof handelen Bij het platform van is de handel in grondstoffen een stuk eenvoudiger en goedkoper. Er worden geen transactiekosten gerekend voor het openen of sluiten van een positie. De spreiding tussen de bied- en laatkoersen is nagenoeg gelijk aan die van andere hefboomproducten.
Het is mogelijk zelf de grootte van uw positie te kiezen. Zo kunt u een positie op olie al vanaf 5 vaten kopen of verkopen. Ook heeft het product dat u kunt kopen via het platform geen vaste stop loss. Deze kunt u zelf bepalen!

Om te laten zien hoe makkelijk en transparant handelen in grondstoffen via Plus500 is, krijgt iedere nieuwe klant 25 euro tegoed gestort. Dit staat direct op de rekening na het openen van een account.

Voor vragen over het platform wat aanbiedt kunt u altijd even contact opnemen met onze servicedesk. Wij helpen graag verder.