Beleggen met geleend geld

23 februari 2014 |

Veel handelaren en beleggers zijn weer aan het beleggen met geld wat geleend is. In de USA zijn er al aandelen gekocht voor 450 miljard dollar. In Nederland staan er voor 428 miljoen euro bij BinckBank aandelen. Dat is bijna het dubbele in vergelijking met vorig jaar.

Beleggen met geld wat geleend is was in 2013 al erg winstgevend. De koersen in Amerika stegen met zo’n 30%, hoewel er maar een rente van 1 of 2% betaald moest worden. Dit kan prima zolang de koersen stijgen, maar zodra de koersen gaan dalen kan dit zeer gevaarlijk zijn. Beleggen met geleend geld werd als een van de belangrijkste redenen genoemd toen de crisis in 2008 begon. Er kwam veel paniek op de markt omdat beleggers in een hele korte periode hun aandelen probeerden te verkopen.

Het blijkt uit onderzoek dat de uitstaande effectenkredieten is gestegen naar 3%. Dit is hoger dan de internetbubbel in 2001 en de crisis van 2008. Het record staat nog in 1929, waar er nog meer aandelen werden gekocht met geld wat geleend was.

Er is nu een kleine paniek omdat men bang is dat er een negatieve spiraal ontstaat als de koersen weer gaan dalen. Er worden dan veel aandelen met hoge noodzaak verkocht. Lenen kan duurder worden. Het is niet zo dat heel Nederland belegt met geleend geld, het is maar een relatief kleine groep en men is optimistisch dat de beurzen en koersen er weer bovenop gaan komen.

Terug naar overzicht