Beleggers laten zich niet uit het veld slaan door Cyprus

24 maart 2013 |

Ondanks de zorgelijke situatie rondom Cyprus heeft de AEX Index de afgelopen week slechts minder dan 1 procent ingeleverd. Men spreekt dan ook van een verrassend sterke markt op dit moment.

Zowel in Europa als op Cyprus vinden dit weekend nog steeds verschillende overleggen plaats, dus dat de problemen rond Cyprus nog niet opgelost zijn moge duidelijk zijn. Men hoopt maandag tot een oplossing te komen voor de 5,8 miljard euro die Cyprus zelf moet bijdragen aan de redding van de financiële sector.

De verwachting is dat Europa Cyprus niet zal laten vallen en de eurozone in tact blijft.

Inmiddels zijn de eerste stappen richting een oplossing al gezet doordat het solidariteitsfonds is goedgekeurd. Daarnaast gingen de parlementariërs ook akkoord met enkele andere maatregelen voor de bankensector, zoals bijvoorbeeld de afwikkeling van Laiki bank en kapitaalblokkades. In het begin werd er gezegd dat depositohouders tot 100.000 euro 6,75 procent moesten bijdragen, maar dat lijkt op dit moment van de baan.

Volgens beleggingsstrateeg Wim Zwanenburg van Stroeve & Lemberger is van mening dat als de kleine depositohouder uiteindelijk toch niet mee hoeft te betalen, dan heeft het depositogarantiestelsel toch een flinke knauw gehad, hetgeen volgens hem een kwalijke zaak is.

Doordat de beursagenda voor de komende week voldoende lege plekken laat zien, krijgt Cyprus alle aandacht.

Voor beleggers is er nog wel iets anders om naar uit te kijken, namelijk de macrocijfers uit Duitsland en Amerika. Daarbij wordt vooral gelet op het Duitse consumentenvertrouwen en de detailhandelsverkopen, want Duitsland is nog altijd de motor van de Europese economie.

Terug naar overzicht