Bill Gates niet meer grootste aandeelhouder van Microsoft

5 mei 2014 |

Vanaf de oprichting van Microsoft in 1975 was Bill Gates altijd de grootste aandeelhouder van het bedrijf. Langzamerhand krijgt de oud-CEO een kleinere rol in het bedrijf. Bill Gates staat bekend als een van de rijkste mensen te wereld. Hij doet ook goed met zijn geld. Hij doneert veel aan zijn eigen goede doel: Bill and Melinda gates Foundation. De grootste stichting op particulier gebied. Het goede doel zet zich in voor armoedebestrijding en hulpverlening. Het geld wat hier naartoe gaat komt onder anderen van verkochte aandelen van Microsoft.

Hierdoor wordt zijn aandeelhouderschap steeds kleiner. Uit de laatste cijfers blijkt dat Bill Gates door de verkoop van 4,6 miljoen aandelen nu nog „maar” 330,1 miljoen aandelen heeft in het bedrijf. Een ander oud-CEO van Microsoft, Steve Ballmer, heeft er 333 miljoen, wat betekent dat Ballmer nu op nummer 1 staat.

Bill Gates heeft elk jaar zo’n 80 miljoen aandelen in de verkoop en doet dit al 12 jaar lang. Dit gaat via een speciaal plan en in combinatie met zijn stichting en zijn vrouw. Als dit zo doorgaat, wordt zijn rol alsmaar kleiner en kleiner en zal hij binnen 4 jaar „verdwijnen” binnen het bedrijf. Als dit gebeurt dan heeft Gates in 2018 geen direct eigendomsbelang meer.

Ookal doneert Bill Gates zoveel, hij blijft een van de rijkste mensen op de wereld. Zijn fortuin wordt geschat op 76 miljard dollar!

Terug naar overzicht