Britse Pond zakt verder omlaag door Brexit

16 januari 2017 |

De Pond Sterling is weer gedaald op de aandelenmarkt ten opzichte van andere belangrijke munten nadat er verhalen opdoken dat May zich wil gaan terugtrekken uit de “tariff-free trade” in ruil voor de optie om de immigratie in te kunnen dammen evenals het beperken van de commerciële deals met andere landen zoals dat nu het geval is. Kortom: de Britten lijken terug te willen naar een systeem dat meer is gericht op de interne markt; iets dat goed aansluit bij de Brexit en daardoor voor veel onrust op de aandelenmarkt heeft gezorgd de laatste periode.

De Pond verloor op de Aziatische aandelenmarkt meer dan 1 procent en kwam uiteindelijk uit op 1.20 US Dollar. De Britse munt heeft, met uitzondering van de flash crash, sinds 1985 niet meer zo laag gestaan en heeft daarmee dus ook opnieuw een dieptepunt bereikt. Ook andere beurzen op de markt sloten met verlies af terwijl de Yen en de All Ordinaries in Sydney Australië juist wat sterker eindigden.

Harde of zachte Brexit

Sinds bekend werd dat de UK van plan is om uit de EU te stappen is de waarde van de munt alleen maar verder naar beneden gezakt. De onrust, en daarmee ook de verdere terugval van de Pond, werd verder aangewakkerd door zorgen over een mogelijke harde Brexit. Bij een zachte Brexit is Groot Brittannië geen onderdeel meer van de EU maar heeft nog wel toegang tot de interne Europese markt. Zetten de Britten in op een harde Brexit dan verlaten ze ook de interne Europese Markt waarbij de focus dus zal komen te liggen op handelsdeals met Europese landen. Een harde Brexit baart het bedrijfsleven, die vrezen voor nieuwe importheffingen en andere financiële nadelen, veel zorgen en dat heeft duidelijk z’n doorwerking gehad op de daling van de Pond de laatste tijd. Tegenstanders van de Brexit kunnen nog enigszins leven met een zachte Brexit waarbij de Britten niet meer in het Europees Parlement deelnemen, maar dus nog wel zullen blijven profiteren van een aantal voordelen van EU lidmaatschap.

Groeiende Britse industrie als gevolg van dalende Pond

De dalende koers van de Sterling is niet voor iedereen nadelig. Het Britse bedrijfsleven, en met name de industrie profiteert namelijk van de lagere Pond gezien het feit dat export vanuit de UK hierdoor aantrekkelijker is en de afzet markt hierdoor aanzienlijk is gegroeid. Sinds het referendum in juni vorig jaar is de Britse munt om en nabij de 20% gedaald in waard wat aan de andere kant ook weer heeft geleid tot een hogere inflatie als gevolg van relatief hogere prijzen voor importproducten.

Terug naar overzicht