Buitenlandse investeerders mogen beleggen in Qantas

3 maart 2014 |

Mensen uit het buitenland kunnen meer beleggen in de luchtvaartmaatschappij Qantas van Australië. Dit heeft de regering van Australië afgelopen maandag besloten. Zo moet Qantas op een makkelijkere manier kapitaal kunnen aantrekken. Dit om een betere concurrentie aan te gaan met rivalen. Het bedrijf leed de afgelopen maanden een flink verlies.

Een buitenlander mag nu nog maar 25% van alle aandelen van Qantas in het bezit hebben. Voor andere luchtvaartmaatschappijen uit het buitenland is dit percentage iets hoger. In totaal mogen ze 35% van de aandelen in het bezit hebben. Daarnaast is het maximum 49% wat door buitenlandse investeerders in het bezit mag hebben.
Veel concurrenten hebben niet zo’n limit en kunnen hierdoor op een makkelijkere manier aan buitenlands vermogen komen. Virgin Australia kan bijvoorbeeld op de steun rekenen van drie andere buitenlandse investeerders: Air New Zealand, Etihad Airways en Singapore Airlines. Al die luchtvaartmaatschappijen bezitten ieder 20% van Virgin Australia.

Het Australische bedrijf stond een lange periode aan de top. Maar door Virgin Australia, een budgetmaatschappij, wordt de positie van Qantas steeds lager. Omdat ze zoveel concurrentie hebben, stond Qantas een poosje diep in het rood. Dit maakte Qantas laatst bekend. Ze hadden een verlies van 235 miljoen Australische dollars, wat neerkomt op 152 miljoen euro. Daarnaast willen ze zo’n 5000 ontslagen doen, ongeveer een zesde van het totale personeel.

Terug naar overzicht