Cyprus reddingsplan raakt ook kleine spaarders

18 maart 2013 |

Na het akkoord van de eurogroep over een reddingsplan is er in Cyprus een ware run ontstaan op bankrekeningen. Na bekendwording van dit besluit hebben honderden mensen geprobeerd hun bankrekening leeg te halen. De banken hadden hier al van te voren op ingespeeld door het internetbankieren tijdelijk stil te leggen. Tevens hebben die paar banken die geopend waren hun deuren gesloten en hebben ze spaarders een beperking opgelegd waardoor ze maar een beperkt gedeelte van hun spaargeld kunnen opnemen.

De reden voor deze paniek werd veroorzaakt door een bepaling in het akkoord. Hierin staat namelijk dat spaarders met meer dan 100.000 euro op hun bankrekening moeten gaan meebetalen aan de redding van hun bank. Diegenen krijgen namelijk een heffing van maarliefst 9,9% op hun brood. Spaarders met minder geld op hun rekening dienen een heffing van 6,75% te betalen. In totaal levert Cyprus deze heffing een bedrag van 5,8 miljard euro op.

Met name door problemen in de relatief grote financiële sector dreigde Cyprus te bezwijken. Deze problemen komen onder andere voort uit de verwevenheid met de Griekse bankensector die ook grote problemen kent. Door deze problemen zijn de ministers van Financiën van de 17 eurolanden in de nacht van vrijdag op zaterdag overeengekomen om Cyprus een bedrag van 10 miljard euro te lenen.

Terug naar overzicht