Daling winsten maar toch hoger salaris voor topmannen

24 maart 2013 |

Ook al zijn vorig jaar de winsten van de belangrijkste beursgenoteerde bedrijven allemaal met bijna een derde gedaald, toch zijn de topmannen van deze bedrijven gemiddeld meer gaan verdienen. In 2012 lag het gemiddelde inkomen van de topmannen maarliefst 5,6 procent hoger dan in 2011, aldus de Volkskrant.

Hierbij is gekeken naar de beloningen die de topmannen hebben gekregen zoals dat vermeld staat in de jaarverslagen zoals die zijn gepubliceerd door 23 AEX-genoteerde bedrijven. Met name de kopstukken bij Heineken, ASML en Wolters Kluwer zijn flink meer gaan verdienen.

Eric Meurice, de Franse topman van ASML, was met een inkomen van 11,2 miljoen de best betaalde topman. Wat vooral opviel was dat het maarliefst driekwart meer was dan het jaar daarvoor. Hij nam deze eervolle plek over van Peter Voser, een Shell-topman, die de voorgaande jaren het best betaald was. Die moest genoegen nemen met 7,5 miljoen en komt daarmee ‘slechts’ op de tweede plek. De topman van Heineken, de Belg Jean-François van Boxmeer, met het doen met een derde plek met zijn 6,5 miljoen euro.

Van de 23 onderzochte bedrijven stegen bij 9 daarvan de salarissen van de topmannen, terwijl van 12 het inkomen daalde. Wat vooral opviel was dat bij 4 grote bedrijven, te weten Randstad, ASML, DSM en Corio, de winst daalde, terwijl de topmannen meer gingen verdienen. Dit zou komen doordat eerder verdiende bonussen pas vorig jaar zijn uitbetaald. De basissalarissen stegen namelijk maar met 1 procent, aldus de krant.

Terug naar overzicht