Damrak in afwachting van Cyprus

24 maart 2013 |

Daar waar defensieve waarden hoger eindigden, kenden financiële waarden en cyclische fondsen juist een moeilijke laatste dag de afgelopen week. De AEX Index een half procent lager gesloten, waarschijnlijk doordat ze afwachten wat de ontwikkelingen in Cyprus zullen zijn. De AEX eindige op 350,74 punten. Het Damrak deed het hierdoor iets slechter dan de omringende beurzen. De Duitse beurs eindigde 0,3 procent in de min en de Franse beurs slechts 0,1 procent.

Volgens Wim Zwanenburg, beleggingstrateeg van Stroefe & Lemberger, was het zelfs een verrassend sterke markt de afgelopen week. De AEX leverde namelijk, ondanks alle problemen rondom Cyrpus, slechts 0,8 procent op weekbasis in.

Volgens insiders zal er naar alle waarschijnlijkheid een bailout komen van Cyprus, zodat de eurozone intact blijft en Cyprus er gewoon bij zal blijven horen. Dit zou de beleggers er weer toe kunnen zetten om weer te beginnen met aandelen kopen.

In de AEX wisten echter slechts 7 fondsen hoger te sluiten, waarbij Heineken met 1,3 procent de grootste stijger was. Daarnaast won Unilever 0,8 procent en bleef Shell onveranderd.

Ook in de AMX, dat eindigde op een mineur van 1 procent, waren er slechts een paar stijgers, met Vastned met 0,3 procent als grootste stijger.

De rode lantaarndrager afgelopen vrijdag was Ziggo, dat eindigde op een verlies van 3,7 procent.

Wall Street noteerde daarentegen direct na het sluiten van de Europese aandelenmarkten wel in het groen. Zowel de Dow Jones Index, de S&P500 en Nasdaq handelden allen zo’n half procent hoger.

Terug naar overzicht