Einde recessie in zicht

19 oktober 2013 |

Zeven goede en zeven slechte jaren hebben velen van ons geleerd op de middelbare school als de conjunctuurgolf. Nu zou dat in deze recessie niet opgaan omdat deze van dusdanige heftige omvang is dat geen enkel economisch model daarin zou passen. Echter zitten we momenteel in het zesde jaar van de recessie en zien we een sterk signaal dat de economie uit het slop aan het komen is.

Van de beurs wordt gezegd dat deze ongeveer negen maanden vooruit loopt op de daadwerkelijke economie. Al enige tijd weet de beurs mooie winsten te behalen, maar blijft het er echt weer bovenop komen van de economische vooruitgaan achterwegen. Grote schakel en achterloper hierop was het vertrouwen van de consument. Deze bleef tot enkele maanden geleden zeer somber en wist maar iets vertrouwen terug te winnen.

Toch is er nu een sterk signaal bijgekomen dat een teken is dat het einde van de recessie eindelijk daar is. Veel particuliere beleggers zijn weer in aandelen gestapt. In eerste instantie was dit een overloop van spaarder die zijn gaan beleggen in verband met de lage rentestanden. Maar nu deze rook opgetrokken is, is er een zeer grote groep die het vertrouwen van beleggen weer terug gevonden heeft en weer volop aandelen kopen en andere financiële producten.

Met vertrouwen van de consument, valt of staat het herstel van de economie. Dit duidelijke signaal duidt op economisch herstel.

Zo komt het éénvoudige model van zeven goede en zeven slechte jaren toch gewoon netjes uit.

Terug naar overzicht