Euronext gaat familiebedrijven extra ondersteuning bieden bij beursgang

24 januari 2017 |

Familiebedrijven kunnen binnenkort rekenen op extra hulp bij de beursgang in de vorm van bijvoorbeeld specifieke online informatie en gerichte ondersteuningsprogramma’s. Daarnaast wil Euronext startende familieondernemingen die de beurs op gaan ook meer in de kijker spelen bij investeerders. De ruim 14 miljoen familiebedrijven in Europa zijn een aantrekkelijke markt voor Euronext. Momenteel zijn er nog slechts een ruime 200 beursgenoteerde familieondernemingen en daaruit blijkt dat deze bedrijven vaak erg terughoudend zijn op dit gebied. Als het aan Euronext ligt komt daar binnenkort verandering in en zal het roer omgegooid worden. Dit zal nieuwe deuren openen voor de talloze familiebedrijven die momenteel opzoek naar financieringsmogelijkheden om verder te kunnen blijven groeien.

Hoeksteen van de economische samenleving

Bedrijven die in aanzienlijke mate worden beheerd door een familie kunnen binnenkort op extra ondersteuning rekenen als ze besluiten de gang naar de te maken. De international pan-Europese beursmaatschappij Euronext die in 2000 is ontstaan uit een fusie van de beurzen van Parijs, Brussel en Amsterdam en uitbater is van de aandelenbeurzen in deze steden, heeft dit onlangs bekend gemaakt.

De 14 miljoen familiebedrijven vormen met een marktwaarde van 745 miljard euro een belangrijke onderdeel van de economie en beslaan daarmee 60% van het totaal aantal ondernemingen in Europa. Om dergelijke ondernemingen de kans te bieden om door te groeien wil Euronext helpen om de belemmeringen weg te nemen en vertrouwen te kweken. Euronext hoopt dat er door extra ondersteuning te bieden meer bedrijven warm draaien voor een beursgang.
In februari dit jaar komt er ook een speciale Euronext Family business-index: een nieuwe beursgraadmeter voor Europa waar 90 beursfondsen uit Nederland, Portugal, Frankrijk en Belgie (de landen waar Euronext actief is) in komen. Veel bedrijven zijn nog te onbekend met alle voordelen van de beurs en om dergelijke bedrijven verder te helpen is het goed om vertrouwen te kweken en de focus te leggen op de mogelijkheden om als onderneming verder door te kunnen groeien.

Beurs opent nieuwe mogelijkheden

Als reactie op dit nieuws liet de brancheorganisatie FBNed (Familiebedrijven Nederland) weten dat ze verheugd zijn met de plannen. Familieondernemingen vormen doe hoeksteen van de economische samenleving terwijl geldverstrekkers veelal nog te voorzichtig zijn als het aankomt op het verstrekken van leningen en daarmee dus een rem zetten op de groeimogelijkheden van bedrijven met beurspotentie. De beurs kan in zulke gevallen een uitkomst bieden en deze bedrijven toch mogelijkheden bieden om verder door te groeien. Euronext weet door haar internationale ervaring met beursgenoteerde familiebedrijven, als geen ander hoe ze gerichte ondersteuning kunnen bieden aan deze ondernemingen. De ondersteuning vanuit Euronext zal zich volgens FBNed vooral moeten richten op publiciteit en het aanspreken van investeerders en het vergroten van de zichtbaarheid bij deze geldverstrekkers maar ook op analytisch niveau zullen familiebedrijven extra ondersteuning nodig hebben. In Nederland zijn er al ruim 270 duizend familiebedrijven actief en dit is dus zeker een interessante markt. De meeste familiebedrijven in Nederland zijn actief in de horecasector, maar ook in de landbouw en industrie zijn relatief gezien veel familiebedrijven actief.

Terug naar overzicht