Hoge boete voor Rabobank in Libor renteschandaal

27 februari 2013 |

Rabobank krijgt vermoedelijk een niet geringe boete van minimaal 440 miljoen dollar, ruim 330 miljoen euro, opgelegd vanwege haar rol in het Liborrenteschandaal, aldus persbureau Bloomberg.

In 2012 werd al bekend dat er onderzoek zou worden gedaan naar eventuele betrokkenheid van handelaren van de Rabobank. Rabobank geeft, zolang de onderzoeken lopen en er geen definitieve uitkomsten bekend zijn, geen enkele commentaar.

Britse en Amerikaanse toezichthouders

De Rabobank wordt door Britse en Amerikaanse toezichthouders alsmede door justitie ervan verdacht de Liborrente te manipuleren. Deze Liborrente gebruiken banken onderling voor onder meer het vast stellen van de rente voor bijvoorbeeld leningen en dergelijke. Van de Nederlandse banken is de Rabobank de enige bank die in het panel van banken zat die de Liborrente hebben vastgesteld.

Boete tussen de 440 en 612 miljoen

De Britse banken Barclays en Royal Bank of Scotland (RBS) en het Zwitserse UBS werden in een eerder stadium ook al beboet voor het maken van ongeoorloofde afspraken omtrnet het rentetarief die handelaren van deze banken hadden gemaakt. Barclays en RBS kregen hiervoor respectievelijk een boete van 440 miljoen en 612 miljoen dollar. De verwachting is dat de boete van de Rabobank daar ergens tussen in zal liggen.

Schikking

Naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek zouden er nu gesprekken plaatsvinden tussen de betrokken toezichthouders en de Rabobank over details van de schikking. De verwachting is dat in mei beide partijen tot een overeenkomst zullen zijn gekomen. Ondanks dat Rabobank geen enkel commentaar geeft hebben ze wel laten weten volledig mee te werken aan het onderzoek rond het Liborschandaal. Vier werknemers van de bank zouden hierdoor inmiddels al zijn ontslagen.

Terug naar overzicht