Is Donald Trump rijk en gelukkig?

20 januari 2017 |

Tekst: Marieke van Willigen

Over een paar uur heeft Amerika een nieuwe president. De miljardair Donald Trump is misschien wel de rijkste Amerikaanse president ooit. Maar heeft het geld bijgedragen aan zijn geluk? Maak geld überhaupt gelukkig?

Je woont in een groot huis, dat schoongehouden wordt door anderen. Rijdt een Lamborghini en een Bentley. Heb je kinderen, dan zitten ze op de beste privéscholen en je hoeft nooit na te denken of je die prachtige designersjurk wel of niet wilt kopen. Als dat niet gelukkig maakt…

Dat valt te bezien. De Amerikaanse econoom en nobelprijswinnaar Daniel Kahneman (Princeton University) onderzocht uitgebreid of geld gelukkig maakt. Het antwoord is ja, maar tot op zekere hoogte. Boven de € 58 000 jaarinkomen maakt je welstand niet meer zoveel uit voor je geluksniveau. Een onderzoek van de postcodeloterijshow afgelopen december, onderstreept dat. De meeste winnaars blijven evenveel werken (93%) en een groot deel geeft niet eens een extra rondje in de kroeg. Je inkomen mag dan ten positieve veranderen, maar je karakter blijft hetzelfde.

Er is een andere kant. Armoede maakt namelijk wel óngelukkig. Dat je na moet denken of je wel genoeg geld hebt voor verse groente en of je de huur van je huis op kunt brengen deze maand. Dat zijn kopzorgen, en het draagt niet bij aan geluk. Armoede stimuleert soms wel creativiteit. Wie herinnert zich niet de backpackvakanties vroeger, toen je verzeild raakte in een vaag baantje aan het strand, omdat je geld op was. Toch zijn deze nostalgische herinneringen voor de meesten van ons vooral mooi, omdat dit nu niet meer hoeft. Je hebt meer geld dan vroeger. Je bent relatief vrij om te doen en te laten wat je wilt.

En daar gaat het om. Je moet genoeg geld hebben om vrij te zijn. De manier waarop je met de vrijheid omgaat, moet bij je passen. Extraverte mensen met meer geld gaan liever uit eten, mensen met een sterk geweten geven het bij voorkeur uit aan gezonde voeding en sport. Je moet de vrijheid die geld je geeft dus wel op een passende manier benutten. (Cambridge University).

Teveel geld kan tegen je gaan werken. Want als je eerlijk bent, had je liever dat huis in de binnenstad vroeger dan dat enorme huis in Het Gooi, met een oprijlaan en beveiliging, waar nooit iemand komt. Of juist andersom. Liever dat kleine gezellige huisje op het platteland dan dat enorme grachtenpand waar je nu woont. Je bent naar je stand gaan leven, maar het past niet meer bij je karakter. Je moet rekening houden met ontvoerders, je kinderen moeten beveiliging. En dat je naast je Lamborghini en Bentley nu ook zonder er over na te denken een Bugatti kunt kopen, dat maakt je misschien een dag gelukkiger, maar twee dagen later ben je er alweer aan gewend. Teveel geld kan je gaan belemmeren in je vrijheid.

Ooit interviewde ik de Zweedse econoom Kjell Nordström. Ik vroeg hem, geen idee waarom, of hij rijk was. Hij antwoordde: “I am comfortably rich.” Ik vraag me ernstig af of Donald Trump ‘comfortably rich’ is.

Bronnen: www.nibud.nl, www.cbs.nl, www.kennisvannu.nl

Vier tips hoe geld je gelukkiger maakt

1. Investeer in een ervaring (een reis, een toneelstuk, een cursus)

2. Koop cadeaus voor anderen

3. Spaar voor een uitgesteld doel (je favoriete auto, een designerstas)

4. Realiseer je droom (een bedrijfje opzetten, een boot kopen)

Marieke van Willigen is journalist en blogger.

Advies & informatie

Advies over beleggenAlexander Vermeulen geeft via de website FlexBeleggen.nl eerlijk advies over beleggen en informatie voor het (ver)kopen van aandelen.

Bekijk advies & informatie

10 Tips aandelen kopen

Demo account openen

Probeer zonder enige kosten een demo-account uit om te starten met beleggen. Echte koersen en aandelen, zoals dat ook is wanneer u met echt geld gaat handelen.

Uw kapitaal loopt gevaar

Uw vermogen loopt gevaar met het beleggen van aandelen. Zorg ervoor dat u alle risico’s m.b.t. tot CFD’s kent. Plus500 biedt CFD service en is geschikt voor gevorderden (gereguleerd door Financial Conduct Authority in het Verenigd Koninkrijk). U kunt geld verdienen en verliezen, wees hiervan bewust.

Terug naar overzicht