Japanse aandelen interessant voor de korte termijn

10 januari 2014 |

BlackRock, vermogensbeheerder, is het komende halfjaar optimistisch over de Japanse beurzen. Hij stelt om de yen te verkopen en vooral Japanse aandelen te kopen. Het is belangrijk voor de premier van Japan, Shinzo Abe, om zijn economische masterplan uit te voeren op de lange termijn.

Op het moment zijn beleggers niet alleen geïnteresseerd in hoe snel er geld rondgaat op de beurs, maar ook van de centrale banken. In de economische wereld zijn er dingen aan het veranderen.Zo wil de ECB bijvoorbeeld proberen te voorkomen dat verschillende banken geen krediet meer verstrekken, de Fed wil het programma voor obligaties gaan onttakelen en in Japan draait de geldpers op volle toeren om de deflatie te verhelpen. De centrale bank van Japan koopt maandelijks obligaties ter waarde van 77 miljard euro (7 triljoen yen) om de inflatie te verlagen tot 2%. Hierdoor is de Japanse economie de laatste tijd gegroeid met zo’n 4%. Dit is dubbel zoveel als de economie in Amerika.

Volgens BlackRock is Japan nog geen zekerheid. Dit is omdat het nog niet te voorspellen is hoe de hervormingen zich zullen uiten. De yen is verzwakt vergeleken met andere belangrijke valuta. Japan is een belangrijk exportland, hierdoor is het juist handig om een zwakke munt te hebben zodat het buitenland goedkoop kan inkomen vanuit Japan.

De aandelen zijn nog steeds aantrekkelijk zolang de munteenheid daalt. Dit omdat Japan profijt heeft van de export. Op de lange termijn zullen de vooruitzichten van de beurs van Tokio niet zo positief zijn. Er hangt veel af van het masterplan van de premier. Zolang dit nog niet uitgevoerd is, blijft Japan een interessant belegging op de korte termijn.

Terug naar overzicht