John Kosar: handel voorzichtig

21 november 2013 |

Hoofdonderzoeker van het programma Futures Now (CNBC) van Asbury Reasearch, John Kosar, zegt dat de meerderheid van de aandelen op het hoogtepunt staan en veel te vlot gestegen zijn. Er leiden meerdere aanwijzingen toe dat er een correctie staat te wachten voor de vele beleggers. Kosar zelf is een beetje zenuwachtig over aandelen. Hij vertelt dat er een legio aan indicatoren zijn waar zij naar kijken. Er wordt onder anderen gekeken naar het sentiment onder de beleggers, deze staan nu een stuk hoger dan de laatste 10 jaar.

John Kosar denkt ook dat er boel verschillende aanwijzingen zijn, die er samen voor zorgen dat er momenteel voorzichtig gehandeld moet worden.
Een van de eerste redenen die de hoofdonderzoeker noemt om op te letten is de uiterste positiviteit die er onder de beleggers heerst. Als beleggers zo positief zijn komt er volgens John Kosar vaak een koersdaling voor. Het aantal beleggers wat zo optimistisch is, is groter dan nooit tevoren. Als deze heel groep mensen de boot op stappen, is er een kans dat de boot kan gaan kantelen.

Een volgende belangrijke reden is dat het momentum overbelast blijkt te zijn, als er gekeken wordt naar de Moving Average Convergence Divergence, ook awel de MACD-indicator genoemd. Kosar vertelt dat er in eerdere periodes waarin deze indicator dezelfde waardes aangaf, tegelijkertijd waren met de meest betekenisvolle pieken in de S&P 500.

Als laatste reden noemt Kosar de verandering van de seizoenen. Zo meldt hij dat er in de gegevens vanaf 1957 staat dat deze week bijna de zwakste week is voor de S&P 500.
Kosar is nerveus, maar hij is niet helemaal negatief ingesteld. Hij geeft als tip om uit te kijken wat je doet als belegger. Probeer te beschermen wat je hebt is zijn advies.

Terug naar overzicht