Kabinet wil aandelen Urenco verkopen

8 december 2013 |

Jan van Marle, loco-burgemeester uit Almelo, heeft afgelopen donderdag laten weten in een hoorzitting in de Tweede Kamer dat het kabinet de aandelen uraniumverrijker Urenco niet mag verkopen om de staatsschuld te verlagen. Dit is te minimalistisch volgens van Marle. Diverse experts hebben hun zorgen uitgesproken over de verkoop die misschien gaat plaatsvinden. Het zou vooral gaan over veiligheid en werkgelegenheid.

Afgelopen maart heeft de regering laten weten dat ze gaan kijken of het aandeel in Urenco verkocht kan worden. Een derde deel van het aandeel heeft Duitsland al verkocht en ook Groot-Brittannië is dit van plan.

Als Nederland zijn aandeel zou verkopen, zou ons land niet meer samen kunnen werken met de landen die grote beslissingen maken in dat bedrijf. Het bedrijf produceert nucleaire brandstof. Groot-Brittannië en Nederland hebben nu samen tweederde in het bezit van alle aandelen. De aandelen die Nederland in het bezit heeft, hebben een waarde van ongeveer tien miljard euro.

Jan van Marle heeft de Kamerleden gewaarschuwd dat Urenco erg belangrijk is voor de werkgelegenheid in Twente. Financieel gezien is het misschien wel aantrekkelijk om nog meer aandelen bij te kopen, aldus van Marle. Echter, het kabinet gaat geen geld reserveren voor Urenco.

De politieke partij CDA heeft de waarschijnlijke verkoop al eerder gezegd dat het spelen met vuur is. Eddy van Hijum, kamerlid, zegt dat Urenco veel technologische kennis in huis heeft en vraagt zich af of het verkopen financieel gezien gunstig is. De SP is ook tegen de verkoop. Volgens de PvdA moet er nog het een en ander onderzocht worden.

Terug naar overzicht