Koers daalt flink na vliegtuigramp

18 juli 2014 |

Na de vliegtuigramp in Oekraïne van afgelopen donderdag, is het aandeel van Malaysia Airlines flink gekelderd. Het aandeel moest 11% inleveren op de beurs van Kuala Lumpur. Ook veel andere luchtvaartmaatschappijen uit het Verre Oosten moesten procenten inleveren. Het aandeel van Malaysian Airlines staat nu 37% lager dan begin dit jaar.

In maart verdween er een vliegtuig van deze maatschappij. Het vliegtuig wat onderweg was naar Peking, is ondertussen nog steeds niet gevonden. De verkochte tickets daalden daarna enorm in China. In het eerste kwartaal van 2014 liet het bedrijf weten dat ze te maken hadden met een nettoverlies van ruim 100 miljoen euro. Malaysian Airlines kampt al jaren met concurrentie en met stijgende kosten van onder andere vliegtuigbrandstof. Het zal lang gaan duren voordat Malaysia Airlines er weer bovenop zal zijn.

De vliegtuigramp heeft ook gezorgd voor druk op de beurzen in het Verre Oosten. Beleggers schrokken van het bericht en van de mogelijkheid dat de crash te maken heeft met wat er gebeurt in Oekraïne wat weer voor spanning zorgt tussen het Westen en Rusland. In Tokio stond de Nikkei voor het sluiten ruim 1,2% in de min. Ook de beurs in HongKong sloot 0,5% lager. De beurzen in New York en de aandelen van luchtvaartmaatschappijen gingen ook omlaag. Delta Airlines sloot 3,4% lager, American Airlines leverde 4,1% in en United Continential verloor 3,5%.

Het nieuws van de ramp werd vlak voor het sluiten van de Europese beurs bekend. Ook in Europa moest er ingeleverd worden. Air-France-KLM leverde 1,5% in, Lufthansa raakte 2,6% kwijt en IAG, moederbedrijf van Britisch Airways en Iberia, zakte met 3%. Aeroflot uit Rusland verloor 3,5%.

Terug naar overzicht