Koersdoel Akzo omlaag en Phillips heeft last van recessie

20 april 2013 |

Koersdoel Akzo Nobel

In tegenstelling wat door sommige website eerder is vermeld, waar werd vermeld dat Nomura het advies “Houden” zou hebben gegeven, heeft Nomura het koersdoel voor AkzoNobel verlaagd van 54,00 naar 53,00 euro. Het advies voor Akzo Nobel is derhalve “Reduceren”.

Door aanhoudend tegenvallende volumes in combinatie met de eerste tekenen van prijsdruk waardoor het effect van de kostenbesparingen teniet is gedaan, zijn ook de kwartaalcijfers teleurstellend, aldus Nomura. Door deze prijs- en volumedruk zullen aan het einde van 2013 de 500 miljoen aan besparingen die AkzoNobel wil gaan realiseren voor het grootste gedeelte teniet zijn gedaan.

Dit is dan ook de reden dat volgens Nomura de consensusverwachting voor het bedrijfsresultaat (EBITDA) met 11 procent naar beneden moet worden bijgesteld. Hierdoor zal de EBITDA op 1.618 miljoen euro uitkomen.

Phillips heeft last van de recessie

Over de resultaatontwikkeling in 2013 zijn de meningen van de analisten verdeeld. De verwachting is dat Philips aanstaande maande een vlak bedrijfsresultaat bekend zal maken over het eerste kwartaal van 2013. Dit is het gevolg van de slechte economie, zoals blijkt uit een door Philips samengestelde consensus.

Eerder dit jaar liet topman Frans van Houten tijdens een beleggersdag al weten dat 2013 moeilijk op gang kwam vanwege de moeilijke economische omstandigheden. Dit geldt zowel voor het traag herstellende Amerika als het in een crisis verkerende Europa. De verwachting is echter wel dat de tweede helft van het jaar de groei wel aantrekt.

Het onderliggende bedrijfsresultaat, de EBITDA, is met 426 miljoen euro nagenoeg ongewijzigd. De groei bij de divisies Healthcare en Lighting worden daarbij teniet gedaan door een lagere EBITDA bij Consume Lifestyle.

Voor geheel 2013 verwacht Philips echter toch een omzetgroei van 4 tot 6 procent, terwijl de jaarlijkse groei van de wereldeconomie naar verwachting 3 tot 4 procent zal zijn.

Aanstaande maandagochtend maakt Philips voorbeurs de eerste kwartaalcijfers bekend.

Terug naar overzicht