Moody’s verlaagd status banken Cyprus naar Caa2

29 maart 2013 |

Woensdagavond meldde kredietbeoordelaar Moody’s dat de kans dat Cyprus de euro moet verlaten gegroeid is. Volgens Moody’s is de kans zelfs aanzienlijk dat Cyprus de muntunie zal moeten verlaten.

Ondanks deze negatieve berichten rekent de kredietbeoordelaar er niet op en verwacht dat dit scenario uiteindelijk geen realiteit zal worden, ondanks de reële kans. Investeerders zullen namelijk enorme verliezen leiden in het geval dit wel mocht gebeuren, volgens het ratingbureau.

Met name de aanhoudende crisis op Cyprus en de opgelegde restricties aan het kapitaalverkeer verhogen volgens Moody’s de kans op een exit uit de euro zone. Mocht het inderdaad zover komen dat Cyprus uit de eurozone vertrekt, dan zal de bankensector op het eiland nog veel verder in de problemen komen. De economische crisis zal daardoor nog groter worden, aldus Moody’s.

Deze problemen zorgden er dan ook voor dat Moody’s de maximale rating voor de kredietwaardigheid die instellingen uit Cyprus kunnen krijgen verlaagde tot Caa2, één van de laagst mogelijke niveaus. De overheidsschuld van Cyprus kreeg zelfs een nog lagere beoordeling en staat op Caa3, hetgeen ook nog eens gepaard gaat met negatieve vooruitzichten.

Terug naar overzicht