Nederlanders doen meer Kerstuitgaven dan ooit, maar zijn nog steeds het gierigst ter wereld.

29 december 2018 |

Tekst: Marieke van Willigen

Hoeveel geld besteedden Nederlanders dit jaar aan Kerst ? Er waren meer Kerstuitgaven dan ooit, blijkt uit een raming van Betaalvereniging Nederland. Ze registreerden 0,7 miljard meer aan pinbetalingen. Toch is Nederland met Kerst nog steeds het zuinigst ter wereld.

Alleen al de Belgen geven per persoon honderd euro meer uit aan Kerst dan de Nederlanders, en dan vallen de Belgen nog mee. De Britten pakken pas echt uit met Kerst, ze spenderen het dubbele. Kanttekening:  de Britten vieren geen Sinterklaas.  Zou Sinterklaas de reden zijn dat Nederlanders het minste ter wereld uitgeven aan Kerst? Volgens een onderzoek van de site Lootjestrekken.nl waren we met Sinterklaas guller dan vorig jaar.

Om te kijken of onze  Kerstzuinigheid te maken heeft met de bakken geld die we mogelijk uitgaven met Sinterklaas, moeten we eerst eens kijken waar Sinterklaas nog meer wordt gevierd. Is Nederland het enige land met Sinterklaas? Bijna wel. De Belgen (die meer besteden aan Kerst dan wij) doen eveneens aan Sinterklaas en in sommige delen van Frankrijk komt de goedheiligman ook. In Oostenrijk is een soort Sinterklaasfeest, maar dat staat in het teken van Krampus, een troepje lugubere knechten, er uitziend als een kruising tussen een zombi en een trol. Rond Sinterklaas trekt  het sinistere clubje de steden in om daar de mensen te terroriseren en grommend aan te vallen. In Oostenrijk is Sinterklaas een soort Halloween to-the-max, het lijkt weinig van doen te hebben met cadeautjes, surprises en poëzie.

Terug naar Kerst. Volgens het consumentenonderzoeksbureau Ferratumbarometer geeft men in Nederland 10% van haar gemiddelde maandinkomen uit aan Kerst. We bungelen daarmee onder aan de wereldlijst. Pal boven ons staan Duitsland, Finland en Denemarken. Bovenaan de lijst prijkt Mexico. Mexicanen geven bijna de helft van hun maandinkomen uit aan Kerst. Ook Engeland bevindt zich met nummer vijf in de bovenste regionen van de grote kerstspenders.

Overigens vallen onder deze uitgaven niet alleen cadeaus en kerstparafernalia, maar ook reizen die gerelateerd zijn aan Kerst. Brazilianen bijvoorbeeld, nummer twee op de wereldranglijst van kerstspenders, zijn fervente kerstreizigers. 27% van hun maandinkomen gaat op aan reizen. Die reizen zijn vermoedelijk vaak familie- en vriendenbezoeken, want volgens hetzelfde onderzoeksbureau vindt de ruime meerderheid dat toch wel het belangrijkste met Kerst. Overigens zegt twintig procent van de mensen dat ze met Kerst het liefst de ski’s onderbinden.  Wintersport is nog steeds een populaire kerstbesteding.

Hoe zal het uitgavenpatroon er volgend jaar uitzien? Dat is van zoveel factoren afhankelijk, dat een voorspelling lastig is. De Ferratumbarometer ondervroeg mensen wel over hun goede voornemens. Nummer 1 :  meer investeren in familie en vrienden.  Met andere woorden,  we willen meer liefde geven in 2019. En hoewel liefde geen geld kost, is liefde altijd goed voor de economie.  Al is het alleen al voor ons welbevinden. Op nummer twee van de goede voornemens staat trouwens ‘reizen’. Combineer reizen met liefde, en je hebt een idee over onze uitgaven komend jaar.  Maar dan moeten we onze voornemens wel nakomen.

Bronnen: www.lootjestrekken.nl; www.ferratumbarometer.com; www.betaalvereniging.nl www.wearetravellers.nl www.postnl.nl

 

Auteur Marieke van Willigen schrijft onder meer voor Trouw, Quest, FD, en Management Team.

# Kerstuitgaven

Terug naar overzicht