Nederlandse economie in de lift de komende jaren

30 januari 2017 |

De ING Beleggers Barometer liet vandaag de hoogste score van de afgelopen anderhalf jaar zien. Dat stemde veel beleggers op de beurzen positief ten aanzien van de ontwikkelingen van dit jaar. Beleggers zagen de waarde van hun eigen portefeuille verder toenemen en verwachten bovendien dat de AEX het komende kwartaal zal blijven stijgen wat de positieve gedachten nog verder versterkt. Maar de huidige ontwikkelingen rondom het Amerikaanse inreisverbod en de zorgen over een Brexit zorgden wel voor rode cijfers op de beurs vanmorgen.

Groeiende wereldeconomie

De Wereldeconomie zal in 2017 naar verwachting met ruim 3,2 procent gaan groeien en in het volgende jaar zelfs met 3,7 procent als alle verwachtingen uit gaan komen. Echter de zorgen rondom een Brexit, het discutabele immigratiebeleid van Trump en verdere beleidsstrategieën en andere belangrijke ontwikkelingen o.a. op de Aziatische beurzen, hebben grote invloed op deze cijfers en zijn dus in geen geval met zekerheid te voorspellen. Mogelijk zal Nederland flink kunnen profiteren van ontwikkelingen zoals die momenteel gaande zijn in de VS, wat ons land mogelijk tot een nog hogere economische groei kan voortstuwen.

Groei Nederlandse economie op keerpunt

Ook de Nederlandsche Bank ziet het positief in en verwacht dat de economie in ons land dit jaar met 2,3 procent zal doorgroeien waarmee we officieel uit de crisis gestapt lijken te zijn. Dit cijfer valt daarnaast ook fors hoger uit dan de beraamde 1,9 procent in de zomer van afgelopen jaar. In 2018 zal de groei iets minder groot zijn maar als nog rond de 1,7 procent zitten naar verwachting. Als we dit afzetten tegen de groeicijfers van de afgelopen 2 jaren namelijk 2,0 procent in 2015 en 2,1 procent in 2016 dan lijkt de groei de komende jaren een keerpunt te bereiken. Door deze economische groei staan o.a. de overheidsfinanciën er sterker voor. Zo zal het begrotingstekort van 2016 binnen 2 jaar veranderen in een begrotingsoverschot van 0,2 procent van het BBP. Ook zal de staatsschuld verder afnemen met een kleine 3,0%. De inflatie zal naar verwachting komend jaar verder gaan oplopen en ook in 2018 op z’n retour gaan. De positieve ontwikkelingen op de Nederlandse arbeidsmarkt zorgen ook voor toenemend vertrouwen op de beurzen. De werkeloosheid is de laatste tijd steeds verder afgenomen. Deze trend zal zich ook in het komende jaar verder zal doorzetten. Daarbij is er een sterk groeiende flexibele arbeidsmarkt ontstaan waarin er nog steeds weinig stijging is te zien in het aantal vaste contracten die werkgevers verstrekken.

Rode cijfers Europese aandelenbeurzen

Ondanks deze bemoedigende berichten stonden de beurzen maandag in de ochtend nog in de rode cijfers. Alle commotie die is ontstaan rondom het inreisverbod uit een aantal moslimlanden dat de Amerikaanse president Trump onlangs heeft ingevoerd. Zowel de AEX-index, de MidKap maar ook de graadmeters in Duitsland, Frankrijk en de UK moest inleveren. Veel Amerikaanse ondernemers en bedrijven haalde fel uit naar Donald Trump’s immigratiebesluit aangezien dit ook voor hen forse gevolgen kan hebben. Logischerwijs stond KLM Air France, door het inreisverbod twee-en-een-half procent lager omdat het passagiers moest weigeren. Het immigratiebeleid van Trump heeft ook gevolgen voor de notering van andere vliegmaatschappij, waaronder Lufthansa, Iberia en British Airways dochteronderneming IAG zagen allemaal de waarde van hun aandelen afnemen (respectievelijk 0.6 procent tot 2.0 procent). Ook de Amerikaanse olieprijs daalde met 0.1 procent naar 53,20 dollar terwijl de euro vrij stabiel bleef op de beurs (1,0692 dollar) ten opzichte van afgelopen vrijdag.

Terug naar overzicht