Nederlandse Staat eist miljoenen schadevergoeding van KPN

26 februari 2013 |

Doordat telecomaanbieder KPN in 2010 de aanbesteding van vaste telefonie heeft verhinderd eis de Nederlandse Staat nu een riante schadevergoeding van maar liefst 24 miljoen euro. Dit is onlangs bekend gemaakt door het ministerie van Binnenlandse Zaken.

KPN heeft middels allerlei juridische procedures in 2010 getracht te voorkomen dat de Nederlandse Staat voor vaste telefonie bij ongeveer 200 overheidsinstellingen zou overstappen naar Tele2. Dit was er de oorzaak van dat de aanbesteding pas in 2012 definitief aan Tele2 kon worden verleend. Daardoor moest er veel meer voor het contract worden betaald, aldus het Ministerie.

Geen onderlinge regeling

De Staat heeft hierdoor aanzienlijke schade opgelopen. Het ministerie heeft getracht om deze schade onderling te regelen met de KPN, maar dat mocht niet baten. Vandaar dat de Staat nu naar de rechter stapt.

Opta

Telecomwaakhond Opta stelde KPN eind 2011 voor dezelfde overtreding bij de aanbesteding ook al onder verscherpt toezicht. Dit werd echter pas in april 2012 bekend gemaakt. Één van de sancties was dat Opta voor KPN sterke tarievenregulering in heeft gesteld.

Op dit moment beraadt KPN zich over deze nieuwe situatie en is in afwachting van alle stukken. Pas als die ontvangen zijn, gaan ze zich beraden over eventuele volgende stappen.

Terug naar overzicht