Omzet Vodafone door Zuid-Europese crisis gedaald

22 mei 2013 |

De economische problemen in Zuid-Europa heeft voor Vodafone aanzienlijke problemen opgeleverd. De totale omzet, mede veroorzaakt door de opbrengsten in de Zuid-Europese landen, ging in het vorige boekjaar de omzet met ruim 4 procent omlaag.

Het Britse telecom bedrijf maakte dit afgelopen dinsdag zelf bekend. Vodafone zag de totale omzet bij het afsluiten van het boekjaar op 31 maart, slinken tot 44,5 miljard Engelse ponden (circa 53 miljard Euro).

De opbrengsten uit de dienstverlening van het bedrijf daalden alleen al met circa 2 procent en daarnaast speelden de effecten van overnames en desinvesteringen een belangrijke rol.
De omzet nam in Zuid-Europa met bijna 17 procent af, terwijl daarentegen in Noord- en Midden-Europa een toename van ongeveer 3 procent gemeten werd.

De nettowinst liep terug naar ongeveer 673 miljoen Engelse pond (ongeveer 751 miljoen Euro). In het jaar ervoor werd nog een nettowinst van 7 miljard Engelse pond behaald.
In samenwerking met het Amerikaanse Verizon zag Vodafone wel de winstdeling stijgen met een derde tot 6,4 miljard Engelse pond. Mede hierdoor klom de aangepaste operationele winst op tot circa 4 procent, een kleine 12 miljard pond.

Vodafone Nederland

Vodafone Nederland zag de omzet dalen tot 1,9 miljard Euro (bijna 3 procent). Dalende inkomsten voor gesprekken uit het buitenland, de zgn. roaming, een afnemend sms- en belverkeer en een dalende economie, worden door het concern aangehaald als de boosdoeners.

Vodafone verwacht ook dit jaar geen stijgende lijn in de huidige (economische) omstandigheden. Ook de door Brussel afgedwongen lagere roaming tarieven, zijn voor
een 2 procent van de totale omzet medeverantwoordelijk.

Vodafone gaat Europees gezien, uit van 12 tot 12,8 miljard pond aangepaste operationele winst voor dit boekjaar. Waarschijnlijk gaat het bedrijfsresultaat (Ebitda) een lichte terugval vertonen. Het vorige boekjaar liet een daling van ruim 8 procent zien (13,3 miljard pond)

Terug naar overzicht