Problemen britse banken en beurzen flink omlaag

22 juni 2013 |

Britse banken komen miljarden te kort

Om hun buffers voor eventuele toekomstige tegenvallers te verhogen moeten 4 grote Britse banken in totaal ruim 13,4 miljard pond, zo’n 15,6 miljard euro aan extra kapitaal binnen zien te halen, aldus de Bank of England BoE), de Britse centrale bank, donderdag.

De BoE constateerde bij de betrokken banken een kapitaaltekort van in totaal 27,1 miljard pond. Deze hebben inmiddels aangekondigd maatregelen te zullen treffen waarmee zij in totaal 13,7 miljard pond zullen ophalen.

Met een kapitaaltekort van 13,6 miljard pond is er voor de Royal Bank of Scotland (RBS) het meeste werk te verrichten. De RBS had al eerder aangekondigd maatregelen te treffen voor het binnenhalen van 10,4 miljard pond. Dat blijkt dus niet genoeg en ze zullen dan ook nog 3,2 miljard pond extra moeten ophalen. Dit kan bijvoorbeeld worden bewerkstelligd door de verkoop van bezittingen of door een herstructurering.

China en VS drukken zwaar op de beurzen

Onder druk van een zwakke Chinese industriecijfers en de vrees voor de afbouw van het steunprogramma in de Verenigde Staten was er een ware verkoopgolf op de beurzen waar te nemen. Het gevolg hiervan was dat de Europese aandelenmarkten donderdag fors onderuit gingen.

Volgens marktanaliste Ingrid Eltink van IG Nederland zat er na 3 rustige dagen eindelijk weer eens wat beweging in de markt en werd er een duidelijke richting gekozen. Bernanke bevestigde dat de steun in de Verenigde Staten wordt afgebouwd, en dat hebben de beleggers direct verwerkt. Daarnaast wordt het voor de Nederlandse consument steeds somberder omdat de werkloosheid steeds verder op blijft lopen. Daar waar de krimp in de industrie in de eurozone mee viel, viel het industriecijfer in China juist tegen.

Het gevolg was dat de AEX-index in Amsterdam aan het einde van donderdag ochtend 1,4 procent lager noteerde en uitkwam op 346,30 punten. Ook de MidKap daalde met 1,2 procent tot 527,74 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt leverden zelfs nog meer in, namelijk 2 procent.

Terug naar overzicht