Recordwinst voor Deutsche Post

8 maart 2017 |

Het postbedrijf Deutsche Post heeft in de laatste periode van 2016 een recordwinst behaald. De feestmaand december lijkt hierin een grote rol gespeeld te hebben omdat het aantal bestelde en verstuurde pakketjes en andere poststukken exponentieel is toegenomen als gevolg van de aantrekkende economie in het buurland. Ook andere takken van het bedrijf draaiden boven verwachting wat resulteerde in een winst die 16% hoger uit viel in vergelijking met dezelfde periode in het jaar ervoor, zo meldde een woordvoerder van de Deutsche Post vandaag.

Logistieke grootmacht

Het Duitse logistieke bedrijf dat ook wel bekend staat als Deutsche Post DHL is het grootste postbedrijf van Duitsland en zelfs ter wereld en telt meer dan 480.000 werknemers in 220 verschillende landen. Door tal van overnames is het bedrijf de laatste jaren enorm gegroeid en staat onder andere genoteerd aan de Duitse beurs onder de DAX aandelen index. Alle vier onderdelen van het bedrijf, de Post-eCommerce-Parcels (PeP), Vracht, Express en de Supply Chain zijn verantwoordelijk voor een gelijke omzet. Daarnaast levert Deutsche Post ook DHL Solutions (afwijkend transport), Global Forwarding (water- en luchtvervoer) en Freight (zee- en wegtransport) en is een van de marktleiders in de logistieke sector. Sinds de millenniumwisseling is bijna een derde van het totaal aantal aandelen dat in handen is van de Duitse staat, beursgenoteerd. Sinds 2005 is bijna 50% van alle aandelen Deutsche Post in handen van de Duitse overheid. In 2014 heeft de Staatsbank ruim 20% van de aandelen van het bedrijf in handen en wordt een kleine 80% van de Deutsche Post aandelen vrij verhandeld op de beurs.

Fors herstel

De sterkte winst stijging die de Deutsche Post onlangs bekend maakte, komt neer op een herstel van ruim 70% in vergelijking met 2015. In dat jaar had het Duitse postbedrijf nog een aantal zware tegenslagen te verwerken, waaronder een aantal softwarestoringen en stakingen van personeel die het bedrijf flink op kosten hebben gejaagd. De jaaromzet had als gevolg van de wisselkoers, die minder gunstig is, wel te maken met een daling van ruim 3 procent en kwam daarmee uit op ongeveer 57 miljard euro. Frank Appel, topman bij de Deutsche Post, liet weten dat het bedrijf een absoluut geweldig jaar heeft gedraaid en dat het de bedoeling is dat de huidige positieve koers zich verder gaat doorzetten komende tijd. Mogelijk zullen de winstcijfers van 2017 die in 2018 bekend gemaakt worden, nog hoger uitvallen dan de winst die vorig jaar is geboekt.

Goed nieuws voor aandeelhouders

Aandeelhouders die hebben geïnvesteerd in de Deutsche Post, kregen vandaag ook positief bericht. Na het topkwartaal eind 2016 kunnen ze rekenen op een dividend van 1,05 euro per aandeel, wat bijna 25% meer is dan de winstverwachting. Echter, de beurskoers daalde woensdag met meer dan 2% wat door deskundigen wordt gezien als het gevolg van winstneming en door de forse stijging van 42% van het aandeel Deutsche Post sinds 2016. Het marktaandeel van de Deutsche Post DHL steeg met 1,3% naar 45% van de totale postmarkt als gevolg van de toename van het aantal verzonden pakjes in 2015 (ruim 9% meer dan het jaar ervoor). Deutsche Post probeert door investeringen in postbezorgnetwerken in geheel Europa verder te kunnen profiteren van de doorgroei van de markt van webwinkels en de daarbij behorende pakketten die verstuurd moeten worden.

Terug naar overzicht