Sterke ontwikkelingen Chinese economie

8 januari 2017 |

China is al jaren een van de snelst groeiende markten en ook in 2016 is het land er op economisch vlak weer op vooruit gegaan. Eind vorig jaar was er voor het eerst in de laatste drie jaren een lichte afzwakking te zien van de groei van het land wat met name voortkomt uit de beperkte productie in de industriële sector van deze Aziatische grootmacht. Daarbij wordt er een onderscheid gemaakt in de productie van goederen en de dienstensector, welke wel een stabiele groei blijft doormaken. Het is echter de vraag of de huidige groei zich zal doorzetten of dat een beperkte groei de nieuwe standaard zal worden.

Sterkst groeiende economieën

Ook landen als Tanzania, Ierland en India zijn sterk groeiende landen, evenals Vietnam dat vooral floreert door de forse buitenlandse investeringen in lokale ondernemingen. China staat op de vierde plek van deze top van snels groeiende economieën ter wereld van dit moment. Het is al langer bekend dat China veel toonaangevende bedrijven heeft voortgebracht die het met name op het gebied van betalingsverkeer en online verzekeren en natuurlijk het immens populaire Aliexpress onderdeel is van de Alibaba Ground en het Chinese antwoord is op het westerse Ebay. Ook de betalingsdienst Alipay maakt onderdeel uit van de Alibaba Group, dat enige tijd geleden ook een belang van 18.3% in Youku Tudou, een Chinese variant op YouTube , in handen kreeg en zich daarmee een sterke marktpositie wist te verwerven.

Groei in de afgelopen jaren

China is de op een na grootste economie ter wereld. De absolute economische grootmacht is de VS, en onder China staan respectievelijk Japan (derde), Duitsland, de UK en Frankrijk de vierde, vijfde en zesde plek. De groei sluit aan bij de verwachtingen die China zelf had bij de vooruitgang op economisch vlak, namelijk 6.5 tot maximaal 7 procent. In de afgelopen drie kwartalen was er namelijk steeds rond de 6,7% procent jaarlijks, met als uitschieter periode vier met 6,9%. De productie in het land liet een groei van 6,1 procent zien terwijl er bijna 6.5 % groei werd verwacht. Door de forse groei van Aliexpress liet de detailhandel een groei van 10.7% zien wat fors is te noemen.

Stabiele toekomst

Economen wereldwijd, maar ook Chinese sleutelfiguren verwachten dat de huidige groei van het land de komende jaren geen stand zal houden. De grote groei van de laatste jaren was namelijk ook het gevolg van de forse investering die er door de Chinese overheid zijn gedaan in onder andere fabrieken en de verdere uitbreiding en vernieuwing van steden. Daarbij wil het land zich vooral gaan richten op een diensteneconomie en in mindere mate op een goederen economie. China heft de laatste jaren hard gewerkt aan het aanpakken van niet noodzakelijke overproductie en heeft daarmee flinke hervormingen op diverse vlakken doorgevoerd. Daarbij kampt het land ook met forse schulden die voor veel onrust op de beurzen zorgen. De verwachting dat de economie van het land minder sterk zal gaan groeien is niet in lijn met eerdere uitspraken van President Xi Jinping waarin hij aangaf er vol vertrouwen in te hebben dat de economie van het land in de nabije toekomst sterk zal blijven groeien. Chinese economen stellen nu dat de huidige groeicijfers en afname die in het vooruitzicht ligt (richting 6 procent is de verwachting), normaal zijn te noemen en dat het land daarmee afstevent op een stabielere toekomst.

Terug naar overzicht