Succesvol beleggen

19 juni 2013 |

In de maand mei is er volgens de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers, de NEVI, een lichte stabilisatie opgetreden in de activiteiten van de Nederlandse industrie.

In de maand april stond de inkoopmanagersindex op 48,2 en deze index heeft de afgelopen maand een lichte verbetering laten zien naar 48,7 de hoogste stand van de laatste drie maanden. De grens tussen krimp en groei, een stand van minimaal 50,0 voor de productie is echter nog steeds niet bereikt.

Terwijl het aantal nieuwe export orders een lichte stijging laat zien, dalen nu al voor de achtste maand achtereen de nieuwe binnenkomende orders bij de Nederlandse productiebedrijven. Sinds juli 2012 laten de inkoopprijzen een sterke daling zien, terwijl tegelijkertijd ook de inkoop van halffabricaten en materialen afnam. Daarnaast laten de verkoopprijzen de laatste drie tot vier jaar ook een flinke daling noteren.

Ondanks de iets verslechterde mogelijkheden voor de Nederlandse industrie, zien de onderzoekers van de NEVI toch ook een paar positieve punten. De dalende grondstofprijzen wat tot gevolg heeft van lagere verkoopprijzen, zorgen mede daardoor voor een herstel van de economie. Dit herstel zal niet op korte termijn plaatsvinden, zo denkt men bij de NEVI, maar op de middellange termijn.

Terug naar overzicht