Tips en informatie Groen Beleggen

3 januari 2015 |

Als je gaat beleggen, kun je het beste kiezen uit bedrijven die aan jouw normen en waarden voldoen. Je kunt ook rekening houden met het onderdeel duurzaamheid oftewel: is een bedrijf “groen”? Maar hoe kun je nou weten of een partij duurzaam is, en niet ongeheel belangrijk: is dit bedrijf wel winstgevend?

Als je duurzaam gaat beleggen is er niet echt een vaste definitie over wat het precies inhoudt. Het is meer een informele term dat aangeeft dat een bedrijf ook rekening houdt met milieu- en sociale criteria. Dit om ervoor te zorgen dat de toekomst ook goed en gezond kan zijn voor volgende generaties.
Wat een bekende term is voor duurzaam of groen beleggen zijn de 3 P’s: People, Planet en Prosperity. Wij leggen deze termen stuk voor stuk voor je uit.
Met People wordt bedoeld dat het bedrijf rekening houdt met mensen. Niet alleen binnen het bedrijf maar ook daarbuiten. Zo houden ze rekening met uitbuiting in de derde wereld, ze respecteren mensenrechten en bevorderen deze.

Onder Planet valt het milieu, onze planeet. Bedrijven die duurzaam beleggen, houden rekening met het recyclen van producten en materialen en produceert zo min mogelijk afval.

Tot slot hebben we Prosperity. Dit houdt in dat de onderneming zijn diensten, gelderen en goederen besteedt op zo’n manier dat er een positieve bijdrage wordt gegeven aan onze maatschappij. De volgende dingen vallen onder prosperity. De instelling zorgt ervoor dat mensen die moeilijk een baan kunnen krijgen hiermee helpt, het bedrijf draagt bij aan een goede, duurzame infrastructuur, ze stimuleren de overheid om zoveel mogelijk duurzame investeringen te doen.
Vroeger stond er ook nog een P voor het woord Profit. Deze hebben ze omgeruild voor Prosperity. Dit deden ze om meer oog te krijgen voor de maatschappelijke winst en niet alleen voor de economische winst, waar het woord Profit voor stond.

Terug naar overzicht