Wederom een zwaar jaar voor aandelen IT-bedrijven

2 april 2013 |

Volgens kenners gaan grote IT-bedrijven zoals KPN, Atos, Capgemini en Ordina wederom een zwaar jaar tegemoet op de Nederlandse markt. Volgens Jeroen Wortel van onderzoeksbureau IDC zullen ze zich opnieuw moeten uitvingen om te kunnen overleven.

Door de prijsdruk op de IT-markt kampen deze IT-bedrijven al langere tijd met enorme winstdalingen. Dit was dan ook de reden dat het Canadese CGI het bedrijf Logica heeft overgenomen. Vele van deze grote(re) IT-bedrijven hebben geruime tijd nog kunnen teren op hun goede naam, maar door vaak onvoldoende skills hebben ze toch langzaam maar zeker hun voet aan de grond verloren bij hun klanten.

Daar waar de flexibelere kleine(re) bedrijven hebben ingespeeld op de grote veranderingen die er op dit moment gaande zijn op de IT-markt, hebben de grote bedrijven dat onvoldoende gedaan. Een voorbeeld hiervan is het verschuiven van IT-diensten naar de cloud, de alsmaar toenemende mobiliteit en de toenemende eisen als het op gebruiksvriendelijkheid van IT aankomt.

Eerste levensbehoefte

Omdat IT steeds meer een eerste levensbehoefte is geworden, gaan mensen er dan, net als bij bijvoorbeeld licht, er gewoon automatisch van uit dat het werkt, terwijl de IT-processen op de werkvloer over het algemeen vaak veel langzamer gaan dan thuis. Voor bedrijven die zich wel weten aan te passen wordt een gemiddelde groei van 2,1 procent per jaar verwacht.

Softwarebedrijven

Softwarebedrijven met specifieke kennis van bepaalde markten staan er daarentegen over het algemeen beter voor. Zo ook het niet-beursgenoteerde bedrijf TSS, dat zijn omzet voerig jaar met 2,3 procent zag stijgen tot 201 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat groeide tot 37 miljoen euro, een stijging van 19 procent.

Ondanks dat het bedrijf het qua financiering niet nodig heeft, wil het in verband met professionalisering wel klaar zijn voor een eventuele beursgang in de toekomst.

Terug naar overzicht