Wees niet te dapper in 2014

5 januari 2014 |

Mensen die in 2013 belegden in aandelen, hadden niet veel hobbels op de weg. Het leek alsof ze in de loop van het jaar steeds meer durfden. Chief Investment Officer van Franklin Templeton Global Equity Group, Norman Boersma geeft het advies om niet te dapper te worden in dit jaar, 2014. Hij zegt dat het aanschouwelijk is dat er meer geld naar de aandelen is gegaan de laatste periode. Toch is het belangrijk om voorzichtig te blijven. Dit is uiterst belangrijk omdat er nog niet veel zekerheid is voor het komende jaar.

Volgens Norman zijn de aandelenmartken in de wereld eind 2013 wel opgekrabbeld na de crisis. Er zijn zelfs recordniveaus bij vele indexen. Desondanks blijft de Europese markt erg dichtbij het deflatiepeil. Ook gaan Japan en China andere paden bewandelen, deze landen gaan vooral experimenteren en daarom zijn de gevolgen erg lastig om te peilen.

Norman Boersma: „Het beleggerssentiment is werkelijk aan het verbeteren, maar de politieke onzekerheid en volhoudende macro-economische onzekerheid heeft het enthousiasme wel mondjesmaat gehouden.” Een positief punt in dit alles is dat we betreft sectoren positief blijven, vooral op Europees gebied. De regels zijn aangescherpt en door herstructureringen is het mogelijk dat de instellingen stabieler gemaakt kunnen worden tijdens het opklimmende herstel van de crisis. Niet alleen op dat gebied gaat het beter, ook in de energiesector is er waardepotentieel. Deze sector kende goede tijden, maar sinds de crisis loopt deze achter. Dit creëert kansen voor goede beleggers. Zij zien vooral mogelijkheden in aardoliediensten.

Eind augustus gaf de familie Heineken al aan dat ze misschien de Heineken Holding uit zouden willen breiden. Dit wilden zij doen door middel van aandelen te kopen in de Heineken Holding ter waarde van 100 miljoen euro. Zij hadden op dat moment ongeveer 51% van de aandelen in bezit. Investeringsmaatschappij L’Arche Green had in die periode iets meer dan de helft van de aandelen van Heineken N.V.

Terug naar overzicht