Winstdaling in EON en Achmea

15 augustus 2013 |

EON ziet winst fors dalen

In de eerste helft van 2013 is de winst van energieconcern EON fors gedaald. Oorzaak hiervan is een sterke daling van de elektriciteitsprijzen, waardoor het grootste Duitse nutsbedrijf genoodzaakt was enkele energiecentrales tijdelijk te sluiten.

De nettowinst van 1,9 miljard euro in de eerste helft van 2013 betekent een forse daling van maar liefst 42 procent ten opzicht van een jaar eerder. In de eerste helft van 2012 werd nog een nettowinst van 3,3 miljard euro behaald, zoals EON dinsdag bekend maakte.

Volgens het energieconcern kampen ze in Euro met een lage bezettingsgraad en door de aanhoudende crisis ook met lage verkoopprijzen, terwijl daarnaast ook het interventionistische beleid geen positieve uitwerking heeft. Ondanks dit alles verwacht EON wel een onderliggende winst van 2,2 tot 2,6 miljard euro voor dit jaar.

Fors minder winst voor Achmea

In de eerste zes maanden van 2013 heeft verzekeraar Achmea, de grootste speler binnen Nederland op het gebied van zorgverzekeringen, fors minder winst behaald, met name als gevolg van de premie-omzet. Met 123 miljoen euro kwam de nettowinst daarmee 41 procent lager uit dan de 210 miljoen euro in de eerste helft van 2012. Achmea deelde dat dinsdag mede.

Door drie grote branden in verschillende bedrijfsgebouwen kwamen er in totaal 44 miljoen aan claims binnen. Dat drukte de winst ook behoorlijk. Tevens was Achmea door negatieve rente-ontwikkelingen genoodzaakt om meer geld apart te zetten, hetgeen ook niet positief is voor de winst.

Door een daling van 3 procent kwam de premie-omzet uit op een bedrag van 17,6 miljard euro. Eén van de grote oorzaken hiervan is dat cliënten vaker voor een verhoging van hun eigen risico hebben gekozen en daarnaast voor een verlaging van hun dekking.

Terug naar overzicht