Zwaargewichten Boskalis en Unilever kelderen op de beurs

20 februari 2017 |

Het Nederlandse Koninklijke Boskalis Westminster, een van de grootste baggerbedrijven ter wereld, heeft net voor de start van het weekend een enorm afschrijving aangekondigd. Niet zo zeer de afschrijving an sich, maar met name omvang hebben maandagochtend voor schrikreacties op de beurs gezorgd. Boskalis bracht vrijdag een afschrijving van 840 miljoen naar buiten. De reden zijn het pessimisme ten aanzien van de vooruitzichten en de slechtere marktomstandigheden in de energiesector en zullen voor een totaal nettoverlies over 2016 leiden. Ook Unilever kelderde meer dan 7% na de berichtgeving dat en fusie met Kraft Heinz van de baan is.

Boskalis zorgt voor schrik op de beurs

Het aandeel Boskalis noteerde vanmorgen net na de opening 5% lager op 33,28 euro en daalde in de loop van de ochtend verder in het rood naar 5,6% en noteerde 32,99 euro. Op 8 maart worden de jaarcijfers en een strategieplanning naar buiten gebracht voor de komende tijd. De huidige afschrijving . Echter, economisch analisten zijn nog voorzicht met uitspraken over de ontwikkelingen op de markt omdat het om een fors bedrag gaat.

Het bedrijf liet medio vorig jaar al voorzichtig doorschemeren dat het service gerichte deel van de offshore olie- en gasactiviteiten met een afschrijving te maken konden gaan krijgen. Echter, het bedrijf blijft verder in een financieel gezonde conditie. Analyses laten zien dat een herstel voor 2017 misschien wat te optimistisch is, maar dat er in 2018 wellicht al signalen van herstel zichtbaar zijn in de offshore energieactiviteiten van het Maritiem bedrijf.

Unilever keldert na afwijzing fusie Kraft Heinz

Tijdens het weekend werd een fusie tussen Kraft Heinz met Unilever door laatst genoemde afgeketst en toekomstige onderhandelingen hierover lijken nu ook volledig van de baan te zijn geschoven. Dit heeft er voor gezorgd dat na de optimistische notering van afgelopen vrijdag, waarbij het aandaal Unilever nog 13% hoger sloot, is er nu spraken van een fors koersverlies va n ruim 7%. Unilever heeft het bod van het Amerikaanse Kraft Heinz van 134 miljard euro afgewezen omdat het bedrijf het bedrag ontoereikend vind en onvoldoende voordelen ziet in een fusie. Het aanbod van Kraft Heinz om te gaan fuseren zorgden er net voor het weekend voor dat het aandeel Unilever met maar liefst 13% de lucht in schoot tot een bedrag van een kleine 45 euro. Beide bedrijven vissen in dezelfde vijver van de voedingsmiddelenindustrie en waar het Amerikaanse Kraft Heinz bekend is van Honig, Brinta, Venz, Roosvicee en andere vooraanstaande merken, kennen we het Nederlandse Unilever vooral van merken als Knorr, Dove, Becel en Ola. Unilever heeft een omzet die dubbel zo groot is en bijna 5 maal zoveel personeel in dienst dan concurrent Kraft Heinz en is daarmee aanmerkelijk groter. Als Unilever op de voet van de afgelopen periode was doorgegaan en er geen sprake was van een afgeketst voorstel voor de fusie met Kraft Heinz, dan zou het bedrijf voor het eerst in anderhalf jaar boven de 500 punten op de AEX index zijn uitgekomen.

Terug naar overzicht